Contactează-ne aici

contact@artinsane.eu

Descrierea Centrului de Sănătate Mintală – Timişoara

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara

Istoria Spitalului Clinic Judetean Timisoara incepe la inceputul anilor ’70 cand, prin meritul unor personalitati de marca din viata medicala timisoreana, precum Prof. Dr. Pius Branzeu, Prof. Dr. Stefan Gavrilescu, Conf. Dr. Ion Lighezan, Prof. Dr. Ferdinand Nistor, se aduce in atentia guvernantilor de atunci necesitatea stringenta a construirii si in acest oras a unei unitati medicale moderne. Asa ia nastere – pe planseta arhitectului Nicolae Dancu – proiectul viitorului Spital Clinic Judetean. Anul 1974 gaseste Spitalul Clinic Judetean Timisoara in faza finala de constructie, in toamna aceluiasi an acesta isi incepe activitatea cu 1030 de paturi si 13 sectii clinice. Perioada anilor ’70 coincide cu perioada fauritorilor de scoala medicala din Banat, pentru ca in anii ’80 se fac primele transplanturi de rinichi din Romania, se introduce endoscopia urologica, se dezvolta endoscopia tubului digestiv, continua activitatea Centrului de Implant al Stimulatoarelor Cardiace. În anii ’90 intra in functiune departamentul de tomografie computerizata, se dezvolta extensiv diagnosticul cu ultrasunete, se extinde chirurgia endoscopica. Mileniul III reprezinta pentru Spitalul Judetean momentul in care se dezvolta infrastructura prin aparitia noilor Clinici de Ortopedie si totodata construirea noului Centru de Traumatologie „Casa Austria”, stabilimente de sanatate care se afla la standard unanim acceptat pe plan international in ceea ce priveste confortul pacientilor si totodata conditiile de lucru ale medicilor.

Centrul de Sănătate Mintală Nr. 1

Centrul de Sanatate Mintala 1 Timisoara are o traditie de aproape jumătate de secol. In 1974 aparea primul act normativ care prevedea servicii de sanatate mintala in conformitate cu principiile comunitare; atunci s-au dezvoltat in Timisoara primele cabinete ambulatorii in cadrul Spitalului Judetean, asigurand continuitatea serviciilor oferite bolnavilor psihici. In 1975 ia fiinta STATIONARUL DE ZI , in noua strucura complexa ce se va numi Laborator de Sanatate Mintala. La scurt timp, in 1977, se creeaza primele structuri de terapie ocupationala si Atelierele de Ergoterapie. Anii care au urmat au fost bogati in experiente inovatoare pentru psihiatria comunitara din Romania. In intervalul 1990-2012, atat structura cat si activitatile specifice au suferit modificari, variatii, care au schimbat partial fosta imagine a structurilor comunitare existente. In prezent, Centrul de Sănătate Mintală 1 ( CSM 1 ) este secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

Proiectele europene, colaborările cu experţi internaţionali, au sporit gradul de expertiză al profesioniştilor din Centrul de Sanatate Mintala 1 Timisoara.. Sub presiunea organismelor europene, în plan naţional s-a creat o strategie de dezvoltare a Centrelor de Sănătate Mintală, strategie care implica atât factori centrali (Centrul Naţional de Sănătate Mintală , Ministerul Sănătăţii ) dar mai ales factori locali. Dintre Centrele de Sănătate Mintală din România, cel din Timişoara a devenit, alături de alte 3 centre, centru pilot pentru dezvoltarea serviciilor comunitare. In anul 2007 CSM TIMIŞOARA primește titulatura de Centru de Excelenţă in cadrul proiectului Centrului National de Sanatate Mintala „Initiativa pentru calitate” (2007.) Alte proiecte de anvergura in care CSM 1 a fost partener s-au soldat cu initiative inovatoare. Exemple in acest sens sunt: Proiectul de Infratire institutionala, Twinning Project, “Family Involvement”( Support for the Development of Community Mental Health Services and the Deinstitutionalization of Persons with Mental Disorders RO/06/IB/OT/02) desfasurat in perioada martie 2008 – mai 2009; Proiectul “Reinforce” de Implementare a Serviciilor de Intervenţie în Criză, în colaborare cu Guvernul Olandei şi Fundaţia M.A.D. (Olanda), 2007-2009, la finalul caruia membri ai echipei CSM 1 au devenit formatori pentru interventia in criza si au elaborat in colaborare cu partenerii de proiect primul manual de inteventie in criza din Romania (Ileana Stoica, Liana Dehelean, Simona Tamasan , Emil Bolcu, Martin Willems, 2009, Interventia in criza in serviciile de sanatate mintala, Editura Orizonturi Universitare, Timisoara).

CSM 1 este in prezent o unitate complexă, în care echipa multidisciplinară oferă o gamă variată de servicii de sănătate mintală. Astfel, in cadrul CSM 1 se desfasoara programe variate, care includ, pe lângă servicii medicale si conexe de specialitate, servicii de reabilitare si recuperare: activităţi de club, cenaclu literar, artterapie, terapii combinate (terapii prin mișcare, psiho-kinetoterapie), Ergoterapie plătită și terapii ocupationale (pana in 2013 susținute in cadrul Programului National de Profilaxie in patologia psihiatrica si psihosociala).

În prezent, d-na dr. Ileana-Pepita Stoica, medic primar psihiatru, doctor în științe medicale, ocupa pozitia de Șef al Centrului de Sănătate Mintală, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara.

Timp de peste un deceniu, Centrul de Sanatate Mintala 1 a beneficiat de colaborarea cu prof. Dr. Carol David, care a predat arte plastice la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universitatii de Vest Timisoara. Domnia sa s-a retras în urmă cu aproximativ 5 ani, însă activitatea de terapie prin artă a continuat, dovedindu-se eficientă în plus în intervențiile post trauma din perioada pandemiei de Covid 19.

In timp, s-a constituit si o colectie de arta psihopatologica din care s-a mai pastrat, din pacate, doar o parte ce va fi ilustrata, in cadrul proiectului Art In/Sane, printr-un numar de 21 de lucrări plastice (desene și picturi).

You cannot copy content of this page