Contactează-ne aici

contact@artinsane.eu

Descrierea Spitalului de Psihiatrie Campulung Moldovenesc

Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc funcționează într-o clădire care a fost construită în perioada 1885 – 1889 prin contribuțiile și donațiile Fondului Ecleziastic Român Bucovinean, a primăriilor și oamenilor de bine din localitățile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Fundu Moldovei, Vama, Ciocănești, Moldovița, Frumosu, Iacobeni, Pojorâta, Sadova, Stulpicani, Doroteia, Poiana Stampei, Valea Boului, Valea Putnei, Breaza, Bucșoaia, Vadu Negrilesei, Ostra, Slătioara și Cârlibaba . Construcția a fost finalizată în 1889 și a început să funcționeze cu 40 de paturi, distribuite în două secții: medicină internă și chirurgie. Construcția acestui spital în această zonă a însemnat un pas important în asistența medicală românească, fapt subliniat în monografia doctorului Alfred Reiner, membru al Societății de Istorie a Medicinei din România: ,,în Bucovina Imperiului Austro – Ungar, apariția medicilor români s-a făcut mult mai târziu decât în celelalte provincii. Sub stăpânire austriacă, din pleiada primilor medici români bucovineni important este dr. Teofil Lupu, medic cu stagii serioase la celebra clinică a lui Theodor Billroth și la prof. Leopold din Dresda. El este primul chirurg român bucovinean și, în același timp, singurul medic român în tot ducatul Bucovinei din perioada respectivă, exceptând capitala țării, Cernăuți, unde existau câțiva medici români. Stabilirea dr. Lupu la Spitalul din Câmpulung a făcut, ca la puțin timp după aceasta, să atragă și alți medici români, absolvenți ai Facultății de Medicină din Viena și în scurt timp acest spital ajunge să fie primul și singurul spital din Bucovina austriacă încadrat numai cu cadre medicale românești.” Spitalul, realizat după proiectul unui arhitect austriac, este amplasat în centrul orașului, într-o grădină parc.

Poarta Spitalului este realizată de elevii Școlii de Arte și Meserii din Câmpulung Moldovenesc, după 1925 (când Câmpulungul a devenit județ). În anii 1946 -1950, pe lângă secțiile existente, se înființează un salon de bolnavi de hepatită și unul de pediatrie. În 1951, numărul paturilor crește la 120, când ia ființă și o secție de boli contagioase. În tot acest timp, spitalul se dezvoltă prin construirea unor clădiri anexe, funcționând ca spital general până în 1983. În 1983, prin construirea unui nou spital modern cu circuite adecvate și capacitate mai mare (peste 400 de paturi) serviciile medicale sunt transferate în noua clădire. Prin grija dr. Alexandru Avasilcăi, medic primar psihiatru, în vechea clădire a spitalului se organizează Secția de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc, cu 70 de paturi.

Această Secție de Psihiatrie reprezenta un nou serviciu medical, asigurând asistența psihiatrică atât locuitorilor din teritoriul arondat orașelor Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Gura Humorului (aprox. 300.000 locuitori) cât și celor din alte județe (învecinate: Botoșani, Neamț, Iași, Bacău sau la distanță: Tulcea, Bistrița, Maramureș). Din 1993, după decesul dr. Alexandru Avasilcăi, este numit șef de secție dr. Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru. La inițiativa doctorului Alexandru Paziuc și cu sprijinul material al comunității locale, începe amenajarea în incinta spitalului a unei capele creștin-ortodoxe, cu hramul „Izvorul Tămăduirii” . Lucrarea este terminată în noiembrie 1997.

Începând cu 1 iulie 1999 prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.447/26.06.1999, Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc devine Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, funcționând în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc este unic în județ, ca spital de monospecialitate, în domeniul psihiatriei și acordă asistență psihiatrică atât zonelor arondate municipiilor Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Vatra Dornei (83,88%) cât și pentru populația din restul județului (14,39%) și chiar pentru alte județe din țară (1,73%). Lucrările de modernizare au început în anul 2001.

La inițiativa dr. Alexandru Paziuc și dr. Petronela Paziuc, la etajul superior s-a început amenajarea unor ateliere de ergoterapie: croitorie, pictură, atelier de împletituri din nuiele, atelier de țesut covoare, atelier de ceramică, precum și alte dotări anexe activităților de cultterapie și socioterapie. Toate activitatile din spital sunt efectuate sub atenta îndrumare a medicilor: dr. Alexandru Paziuc, dr. Petronela Paziuc, dr. Lucian Paziuc, dr. Cristina Luana Zbranca, dr. Carmen Carstiuc.

În prezent se regăsesc: – Atelier de gastronomie aflat sub îndrumarea ergoterapeutului Georgeta Bogus. – Atelier de ergoterapie cu specific artizanal/meșteșugăresc – desen, pictură, gablonz, care a fost condus de către ergoterapeutul Cezara Alexoae până în 2020, iar din 2023 se află sub îndrumarea artistului plastic Adriana Costaș. În cadrul acestui atelier se dorește ca pacientul să-și descopere latura creativă, care de cele mai multe ori este o exprimare a propriilor stări și emoții.

Pe parcursul internarii, între pacient și ergoterapeut se dezvoltă o relație bazată pe încredere și suport, atfel încât după externare să-și poată relua viața sa cu încredere și fără temerea că va fi judecat de societate și familie. – Atelier de croitorie, țesătorie sub îndrumarea ergoterapeutului Mariana Creciunescu. Majoritatea materialelor care se foloseau în cadrul atelierelor au fost primite prin donații, în urma unor parteneriate cu fundații din Germania, Austria și Olanda. În cadrul atelierelor de ergoterapie sunt invitați toți pacienții, beneficiul acestei activități fiind un sprijin în activitatea de recuperare pe perioada internării.

Chiar și după externare au existat pacienți care au dorit să participe la activitățile de ergoterapie (pictură și croitorie), fiindcă au înțeles rolul activităților terapeutice în viața lor. Întreg personalul (medici, asistenți medicali, infirmieri, ergoterapeuți, psihologi și asistent social) încearcă să aducă echilibru psihic și armonie care să aducă și să mențină starea de bine. La finele anului 2007 au început lucrări de reparații capitale în clădirea principală a spitalului, pentru aducerea acesteia la standardele impuse de începutul de mileniu. Prin toate activitățile sale, întreg personalul (medici, asistenți medicali, infirmieri, ergoterapeuți, psihologi și asistent social), încearcă să aducă echilibru psihic și armonie în vederea dezvoltării abilităților restante și menținerea stării de compensare

În lucrările de la spitalul din Câmpulung Moldovenesc ne întâlnim cu cele mai diverse tehnici de pictură, fiind vorba de o perioadă lungă de realizare dar și existența unei preocupări susținute, lucrându-se cu îndrumători profesioniști. Este vorba de ulei și acril pe pânză dar și de tehnică mixtă pe hârtie, cu creioane colorate, carioci și culori de apă.