Contactează-ne aici

contact@artinsane.eu

Descrierea Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina

Spitalul de Psihiatrie Voila este situat în Municipiul Campina în județul Prahova. Este amplasat într-un cadru natural deosebit, în zona Voila a orașului Câmpina, o zonă submontană (700m altitudine). Este înconjurat de păduri și livezi, întinzându-se pe o suprafață de circa 10 hectare. Este un spital pavilionar, activitatea medicală și cea conexă a acesteia desfășurându-se în 23 de clădiri.

A fost înființat la 1 martie 1971 de către medicul psihiatru Petre Valeriu, devenit astfel și primul director al spitalului, cu o capacitate de 170 de paturi, funcționând inițial în Castelul Voila (fost castel de vânătoare construit între anii 1868-1871 și reabilitat de-a lungul anilor).

Prin mai multe modificări ale structurii spitalului, acesta și-a extins capacitatea: 1977 – 450 paturi, 1982 – 480 paturi, 1983-2009: 570 – 565 paturi, 2010 – 510 paturi.

În prezent are o capacitate de 510 paturi, fiind al treilea spital de psihiatrie ca mărime din România, având în structura 7 Secții de psihiatrie adulți, însumând 430 paturi, din care 285 paturi de acuți și 145 de cronici, 2 Secții de Psihiatrie pediatrică, 80 paturi.

De asemenea, are în structura Ambulatoriu de specialitate – psihiatrie și psihiatrie pediatrică, Compartiment de terapii ocupaționale și ergoterapie, Cabinet și laborator de recuperare medicală și balneofizioterapie, farmacie, laborator.

Sunt 301 de angajați dintre care 29 medici psihiatri, 130 asistenți medicali, 80 infirmiere și îngrijitoare și alt personal medical cu studii superioare, personal TESA, muncitori de întreținere.

În anul 1986, odată cu înființarea Secției 3 a spitalului (570 paturi atunci) au funcționat în cadrul acesteia mai multe ateliere pentru bolnavi, unde, sub îndrumarea personalului angajat care avea diverse specializări (croitor, tâmplar, etc), pacienții internați participau la terapii ocupaționale, terapii ce aveau ca scop reabilitarea lor, ocuparea timpului liber petrecut în spital. Așadar, au existat în cadrul acestei secții, coordonată atunci de către domnul doctor Tranulis Adrian, atelier de tapiserie, de croitorie, de artizanat și de pictură.

Obiectele rezultate – tapiserii, picturi sau alte obiecte artizanale – au fost date spre vânzare, însă cele mai multe au rămas în atelier, fiind folosite ulterior pentru decorarea încăperilor din spital.

Activitatea susținută a acestor ateliere s-a întrerupt după anul 1989.

În prezent, în cadrul spitalului exista Compartimentul de terapii ocupaționale și ergoterapie, încadrat cu 2 asistenți medicali și un instructor de ergoterapie, a cărui activitate se dezvoltă treptat, începând cu anul 2010.

Așadar, desfășuram activități de meloterapie, biblioterapie, filmterapie, terapie prin activități fizice și sport, activități de autogospodărire, ergoterapie (în serele de legume existente în cadrul spitalului). Activitatea se desfășoară centralizat pentru pacienții internați și care primesc recomandare de la medicul curant în acest sens.

Existența acestui compartiment și dezvoltarea sa face parte din planul de management al spitalului care promovează abordarea biopsihosocială a pacientului psihiatric, cu aplicarea principiilor reabilitării psihosociale, atât la copii cat și la adulți.

Existența tradiției în acest sens, și beneficiul pe care art-terapia, dar și celelalte terapii ocupaționale îl au asupra evoluției favorabile a afecțiunilor psihice, ne determina să dezvoltam și să încurajam în continuare acest tip de activități în cadrul spitalului.

You cannot copy content of this page