Contactează-ne aici

contact@artinsane.eu

Expoziția de artă psihopatologică „Culture, mental health, and social inclusion” de la ARCUB

„Culture, mental health, and social inclusion”

Perioada: 18 august – 3 sepembrie

Locația: Galeria de artă ARCUB Gabroveni

Expoziția de artă psihopatologică „Culture, mental health, and social inclusion” de la ARCUB

Expoziția de artă psihopatologică, din ciclul ART IN/SANE, cu titlul „Culture, mental health, and social inclusion”, găzduită de galeria de artă ARCUB Gabroveni (București, Str. Lipscani nr. 84-90 ), în perioada 18 august – 3 septembrie 2023. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 24 august 2023, la ora 18.00.

Expoziția de față reprezintă o continuare a unei serii de evenimente care au debutat, în anul 2019, cu organizarea primei dezbateri academice, sub egida Academiei Române, cu privire la importanța artei psihopatologice ca parte a patrimoniului cultural, național și transnațional, precum și a contribuției pe care expunerea în galerii și muzee de artă, deschise publicului larg, o are pentru reducerea stigmatizării bolnavilor psihici, a marginalizării și excluderii sociale a „artiștilor-bolnavi”. În același timp, ea duce mai departe proiectul de psihiatrie culturală pe care l-am dezvoltat, în ultimii ani, în România și pe care l-am promovat pe căile academice obișnuite atât în țară cât și în străinătate. Cu această ocazie a fost lansat și un website (www.artinsane.org) dedicat acestei colecții de artă psihopatologică, cu texte în limba engleză, care să fie accesibil cercetătorilor, din România și din alte țări, interesați de studiul istoriei psihiatriei sau de studiul comparat al aspectelor psihopatologice și/sau estetice ale lucrărilor produse în mai multe țări ale lumii. Acest proiect științific a fost, de asemenea, prezentat, în anul 2019, în cadrul conferinței internaționale intitulate „The Material and Immaterial Heritage of Psychiatry” care a avut loc la Universitatea din Göteborg (Suedia). Prezentarea colecțiilor muzeului digital Art In/Sane a stârnit entuziasmul și aprecierea întregii audiențe academice de la această conferință.

În luna iunie 2019 am organizat, la Biblioteca Academiei Române, într-un spațiu expozițional deschis publicului, expoziția ART IN/SANE, prima expoziție cu lucrări de artă psihopatologică, realizate de persoane diagnosticate cu diferite tulburări psihice, provenite din mai multe spitale de psihiatrie din țară. Un alt eveniment, din această serie, a fost reprezentat de organizarea expoziției cu titlul „ArtTherapy – the fabulous art of the mind” care a avut lor în galeria de artă „1001 Arte” de pe Calea Victoriei, din București în perioada 18 octombrie – 1 noiembrie 2020. Următoarea etapă a proiectului a constat în organizarea unor expoziții itinerante în alte orașe din țară. Astfel, a fost deschisă o expoziție în foaierul Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea în perioada 1-31 august 2019 și o altă expoziție în cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș de la Pitești, în perioada 15-29 octombrie 2019.

Dacă în perioada 2019 – 2020 expoziția de artă psihopatologică reprezenta suportul fizic pentru un discurs științific care aducea argumente în favoarea includerii acestui gen de artă în patrimoniul cultural material și imaterial, național și internațional, anul acesta am decis să ies din mediul academic și să aduc arta psihopatologică, ca sub-domeniu al „outsider art”, în spațiul public al galeriilor profesioniste de artă plastică. Aici, dincolo de aspectul estetic al colecției prezentate, miza este aceea de a face cunoscut publicului amator de artă, dar și publicului larg, o formă de cultură mai puțin explorată, la noi, în mediul non-medical.

Ca și în cazul celorlalte expoziții din ciclul ARTINSANE, colecția de anul acesta reprezintă suportul pentru un mesaj care se adresează unei audiențe mai largi cu scopul de a se deschide și de a deveni familiară cu modurile de expresie plastică a unei categorii de actori sociali cu totul speciali. Aceștia, de cele mai multe ori suferă o mare varietate de forme de violență socială fiind marginalizați, stigmatizați, expuși unor valuri de resentimente sau ură când nu sunt, pur și simplu complet ignorați. Este vorba, desigur, despre persoanele diagnosticate cu tulburări psihice care, la noi ca și în alte părți, se „bucură”, dacă putem spune așa de un statut de cetățeni de mâna a doua care nu merită atenție decât pentru a fi reduși la tăcere, în casele lor sau în spații instituționale, dar și împinși la un mod de viață cât mai departe de inima orașului sau a comunității, în general. Prin artă, însă, aceste persoane exprimă o bogăție de trăiri, o bogăție de gânduri și emoții iar această formă de expresie plastică are un rol de cunoaștere diagnostică dar și de tămăduire a unei dureri sufletești adeseori greu de exprimat în cuvinte. Arta plastică este terapeutică dar, în același timp, este și o formă de cultură despre care eu cred că merită să vorbim, fără teamă, fără falsă pudoare, fără dispreț. De asemenea, prin crearea unor programe de artă și cultură atât în spitalele de specialitate cât și în centrele comunitare de sănătate mintală, pacienții psihici pot fi incluși în societate iar unii din ei, dotați cu creativitate și talent, pot participa la expoziții de artă contemporană, din sfera outsider art, atât în țară cât și în străinătate.

Așa cum spuneam la început, arta psihopatologică este o parte componentă a patrimoniului cultural al fiecărei țări iar prin această expoziție din ciclul ARTINSANE, intitulată „Culture, mental health, and social inclusion”, dumneavoastră, cei care veniți să vizitați ARCUB Gabroveni  veți avea ocazia să descoperiți o estetică dublă a frumosului, dar și a suferinței umane, de care, sper eu, vă veți îndrăgosti.

Prin artă, vocea celor tăcuți, sau reduși la tăcere prin mijloace terapeutice clasice, se face auzită mai tare ca oricând, în multe țări ale lumii. Așa cum avut ocazia să constat, în ultimul an, lucrările de artă psihopatologică din România sunt privite ca o surpriză deosebită pentru curatorii unor importante colecții din mari capitale ale lumii. Dacă ei au adus deja acest gen de lucrări în spațiul cultural al galeriilor de artă din marile metropole, la noi acest lucru abia acum începe. Expoziția care va fi vernisată astăzi face un pas important în această direcție. Suntem cu toții, cercetători, curatori și audiență, într-o zonă de pionierat.

Din punct de vedere academic, proiectul științific dedicat studierii artei psihopatologice din țara noastră, va continua cu elaborarea unei lucrări intitulate „Artworks as Assessment Tools in Psychiatry. Changes in Institutional Contexts, Theoretical Perspectives, and Clinical Practices in Romania – 1960 -2023”. Lucrarea a fost admisă și o voi prezenta, în toamna acestui an, la congresul mondial de Psihiatrie de la Viena (23rd WPA World Congress of Psychiatry, Vienna, Austria).

Din punct de vedere cultural, expoziția de anul acesta, va reprezenta o etapă preliminară dintr-un program mai amplu de colaborare internațională. Astfel, la vernisaj sunt prezente d-na Eva Laantee Reintamm istoric de artă și d-na Mari Vallikivi de la muzeul municipal de artă Kondas Centre din orașul Viljandi (Estonia). Domniile lor vor selecta o serie de lucrări reprezentative care vor participa la proiectul intitulat „Hidden Worlds Expanding” din cadrul programului Tartu 2024 – capitală europeană a culturii (https://tartu2024.ee/hiddenworlds ). Colecția de artă din România va intra astfel într-un circuit internațional, făcând vizibilă și pentru alte țări bogăția patrimoniului nostru cultural de artă psihopatologică dar și efortul pe care echipa noastră l-a depus pentru a crește vizibilitatea problematicii legate de suferința psihică și necesitatea unor politici publice și a unor programe de îngrijire moderne și incluzive.

Valentin-Veron Toma
Ruxandra Săraru
Ionuț Gavrilă
Marius Tița
Luciana Gingărașu
Mihaela Păun

 

You cannot copy content of this page