Contactează-ne aici

contact@artinsane.eu

Workshop academic

WORKSHOP – ARCUB 2024

Sala Mare a Galeriei ARCUB – Gabroveni,

23 septembrie 2024, orele 10.00 – 13.00

Titlul:

„Art-terapia și locul acesteia în sistemul de asistență socială, din România, în contextul schimbării recente de paradigmă, prin trecerea de la modelul instituțional la modelul comunitar de îngrijire a persoanelor cu dizabilități psihice”

Moderator:

Dr. Valentin-Veron Toma, CS II, doctor în științe medicale, șeful Departamentului de Antropologie Culturală și Socială, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române, curatorul expoziției de artă psihopatologică de la Galeria ARCUB Gabroveni.

Membrii proiectului:

  • Oana Dorneanu – art-terapeut, co-fondator al Asociației Entuziart.
  • Loredana Larionescu – psihoterapeut experiențial specializat în dans-terapie, co-fondator al Asociației Entuziart.
  • Anca Ghearasămescu – art-terapeut Phronetic®, psihoterapeut de orientare analitică jungiană.
  • Dr. Marius Tița – critic de artă, specialist în artă brută, outsider art, artă psihopatologică.

Conceptul:

În cadrul acestui eveniment ne propunem să discutăm mai multe teme specifice pentru problematica art-terapiilor aplicate în mod concret pentru reducerea unor simptome și creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu tulburări psihice care au un anumit grad de handicap. Pentru a fi relevantă, în contextul actual al schimbării de paradigmă în legislația românească privind reforma sistemului de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități psihice, manifestarea de la ARCUB va trebui să atingă mai multe aspecte importante:

  1. Contextul internațional privind politicile publice în sănătatea mintală și rolul art-terapiilor; raportul WHO 2019; strategia de sănătate mintală a UE 2023;
  2. Contextul național al politicilor publice și legislației privind asistența socială a persoanelor cu tulburări psihice: a) organizarea sistemului de asistență socială în prezent; b) schimbarea paradigmei de asistență socială prin trecerea de la modelul instituțional de îngrijire la modelul comunitar de îngrijire; riscuri și provocări ale adoptării modelului comunitar de îngrijiri prin comparație cu adoptarea paradigmei psihiatriei comunitare începând cu anii 1960.
  3. Art-terapiile – clasificare, studii empirice privind eficacitatea diferitelor forme de art-terapie. Întrebarea-cheie a acestui workshop: Există suficiente dovezi empirice care susțin eficacitatea diferitelor intervenții terapeutice bazate pe arte vizuale care să ne facă să recomandăm art-terapiile în practica curentă de îngrijire a persoanelor cu dizabilități psihice din România?
  4. Asociația Entuziart – specificul abordării prin art-terapie (arte vizuale, dans, muzică). Metode, tehnici de intervenție, metode de măsurare a eficacității intervențiilor de art-terapie.
  5. Modele de bune practici internaționale privind aplicarea art-terapiilor în sistemele de îngrijiri sociale ale persoanelor cu tulburări psihice și dizabilități intelectuale; modele de programe de training pentru personalul din instituțiile de asistență socială pentru a se familiariza cu abordările complementare de tipul art-terapiilor.
  6. Recomandări de abordări adaptate pentru noua paradigmă a îngrijirilor sociale centrate pe comunitate: ateliere de art-terapie adecvate pentru centrele comunitare; ateliere adaptate pentru centrele instituționale; unități mobile (?), alte sisteme inovatoare.
  7. Expozițiile de artă – parte componentă din programul de reducere a stigmatizării și de creștere a vizibilității sociale a persoanelor cu dizabilități psihice. Avantaje și riscuri ale expunerii lucrărilor plastice realizate de persoanele beneficiare ale sistemului de asistență socială. Comparația cu alte țări mult mai avansate din perspectiva luptei anti-stigmatizare și anti-marginalizare prin expoziții în galerii de artă și muzee contemporane. Importanța dezbaterilor publice privind statutul persoanelor cu tulburări psihice și a celor cu dizabilități psihice pentru a crește vizibilitatea socială a acestor categorii de cetățeni care, deși au drepturi prevăzute prin lege, adesea sunt supuse unui proces activ de marginalizare și stigmatizare.
  8. Proiectul Art In/Sane – primul program sistematic de identificare și digitalizare a lucrărilor plastice (desene, picturi, colaje) realizate de către persoane diagnosticate cu tulburări psihice în cadrul unor programe de ergoterapie, terapii ocupaționale sau art-terapie din marile instituții medicale și de asistență socială din România. Muzeul colecțiilor de artă psihopatologică ”Art In/Sane” (www.artinsane.eu ) este unic în România și în decursul timpului a căpătat o vizibilitate și recunoaștere internațională. Care sunt mizele includerii lucrărilor de artă plastică realizate în sistemul instituțional de asistență socială din capitala României prin proiectul de față?

Invitații: La această manifestare ne propunem să invităm mai multe categorii de actori sociali și reprezentanți instituționali. Pe de o parte, practicienii – specialiști în domeniul asistenței sociale pentru persoanele cu dizabilități psihice și de ademenea profesioniștii din domeniul sănătății mintale. Pe de altă parte, specialiști din domeniul art-terapiilor aplicate în tratamentul complex al diferitelor forme de tulburări psihice și dizabilități psihice, dar și specialiști în domeniul artelor, studenți la psihologie, arte plastice etc. Nu în ultimul rând, reprezentați ai autorităților publice centrale și locale implicate în domeniul sănătății mintale și al asistenței sociale din România